lauantai 23. tammikuuta 2016

EU-tason ratkaisut eivät auta pakolaiskriisissä

Julkisuuteen tuomiensa lausuntojen perusteella sisäministeri Petteri Orpo ei ole vieläkään ymmärtänyt, etteivät EU-tason ratkaisut auta pakolaiskriisin hoidossa, eikä unioni ole kykeneväinen suojaamaan EU:n ulkorajoja. Kaikki jäsenmaat ovatkin alkaneet kiristää mahdollisimman pikaisella aikataululla kansallisia lakejaan maahanmuuttotulvan estämiseksi. Näin pitäisi Suomenkin tehdä ja Orpon johtaman ministeriön on luovuttava aikeistaan vesittää perheenyhdistämisen kiristykset ja vastaanottorahan leikkaamiset, jotta Suomen lainsäädäntö on mahdollisimman kireää, kun uusi turvapaikanhakija-aalto keväällä taas alkaa. 

On täysin perustelematonta, jos Dublin-asetuksen ensimmäisen maan säännös poistetaan. Tällöin turvapaikanhakijoiden vaeltaminen Euroopassa haluamaansa maahan tulisi legitimisoiduksi. Kreikkaa ja Italiaa ei pitäisi EU-komission taholta hyysätä turvapaikanhakijoiden sisäisillä siirroilla ja Dublin-asetuksen muuttamisella, koska nämä maat rikkovat räikeästi toiminnallaan Eurodac- ja Dublin-asetusta sekä Schengenin rajasäännöstöä työntämällä turvapaikanhakijat eteenpäin Keski-Eurooppaan. Kreikan ja Italian vastuuta alueilleen tulevista turvapaikanhakijoista pitäisi päinvastoin vahvistaa sanktioimalla näiden maiden tähänastinen politiikka. 

Ainoa vaihtoehto ehkäistä keväällä alkava uusi turvapaikanhakijatulva Eurooppaan on pysäyttää tulijat Kreikan ja Makedonian vastaisella rajalla, koska Kreikka on de facto lopettanut rajavalvonnan, eikä Turkin hyväntahtoisuuteen voi luottaa pakolaisliikkeen hillitsemisessä. Päinvastoin kansainvälisessä lehdistössä on tullut ilmi tietoja, joiden mukaan Turkki aktiivisesti edistää turvapaikanhakijoiden liikettä länsirannikoltaan Kreikan saarille. Euroopan on pystyttävä toimimaan tehokkaasti sivilisaationsa säilymisen vuoksi. Sivilisaatio, joka ei tunne tai puolusta rajojaan, ei ole sivilisaatio lainkaan.